Tuesday, 4 March 2014

REVIEW WANGSA GRILL BY CHEF ZUBIR - #NaDiAzmaN 3 YEARS ♥

My latest entry.... kisah yang baru sahaja berlaku malam tadi... ngeh..ngeh..ngeh...

Okey, sebelum ni aku pernah update tentang genapnya tiga tahun aku dan si dia bersama right? And I do promise u guys, untuk cerita kat mana kami celebrate our special day... yeah, semalam baru kami berkesempatan nak sambut bersama-sama... jadi lah, kan.... mesti ada haters yang mencebik baca entry aku ni kan? Tak kisah la nak kata apapun, yang penting kami tahu apa kami buat dan apa yang kami rancangkan.... 

Actually, my cinta hati dah lama plan nak bawa aku ke Restoran Wangsa Grill milik Chef Zubir ini... woww... excited nya la haii nak makan dekat restoran milik salah seorang ahli panel juri dalam rancangan Masterchef tu.... ye lah, mesti sedap kan...

Kami tiba di sana sekitar jam 8.50 malam. Agak lewat sedikit sebab hari hujan dan jalan jem teruk.


Jemput tengok yea u ollsss....

Okey, meh aku introduce satu persatu menu yang kami pilih kali ini, dan aku juga akan review rasanya ya... senang korang nak buat pilihan menu if korang ke sini nanti...


Ini starter yang kami pilih.. Nachos... pembuka selera... memang membuka selera pun. Seriously, sangat-sangat sedap.... ada rasa masam masin yang sangat sekata.... secukup rasa... sampaikan kitaorang rasa macam tak cukup je nachos satu piring nie... next time order asing-asing lah.... haha tamak haloba.... 

Rating 9/10. Yummy.....


Ini main course sayerrr... yes, this is mine... untuk main course, aku pilih Chicken Chop... lain dari yang lain kan chicken chop dia.. interesting... and nice presentation.... ada peha ayam yang sangat crispy bersama sos yg pedas manis, one scoop mixed vegetables, minced chicken (ayam kisar) dilimpahi sos blackpepper dan potato cheese cake... memang ohsem sesangat... peha ayam tu sememangnya lembut dan bahagian luar nya sgt crispy... sayur tu pun sedap tapi aku makan mushroom je hehe... ngelat kan.... minced chicken tu pun sedap, dan yang paling aku suka potato cheese cake tu... dia ala-ala tart gitu... tepung nya crispy and end up melting in your mouth.... oh mennnn!

Rating 9/10. Aku bagi 9 sebab ia unik... 


Ini pula main course pilihan encik hero hati... tenderloin (220 gm) medium cooked. Macam sedap je.. mcm best je kn kan kan... memang pun... sebab aku pun rasa sekali... Tenderloin medium cooked dihidangkan sekali besama sayur salad dan baked potato.... yang ni pun sedap... enik hero hati memang suka sangat.... berbaloi katanya datang ke sini... siap nak repeat lagi... nampak tak betapa sedapnya makan di sini.. cuma sediakan ongkos nya sahaja lah ya.... oh ya, aku nak share... salad dia tu pun sedap... rasa juicy sangat.. aku bukan pemakan sayur, sejak diet atkins aritu barulah aku belajar telan sayur tu pun makan coleslaw je hahaha.... but salad di Wangsa Grill ni sedap lah.... juicy and fresh... sedap nyerrrr... kalau nak ajar anak makan sayur, boleh la try salad di sini.. haha.. macam-macam lah ko ya nad.... baked potato tu aku tak rasa, so aku tak dapat komen ya...

Rating kami 8.5/10. Ikut suka aku nak tulis angka apa lah ya.... haha....

Lupa nak snap pic air... nampak sangat excited kan tengok food dia... but just for sharing... aku minum Californian Strawberry, dan encik hero hati minum air Coke... kesian minum air Coke je sebab asalnya dia nak minum Oreo Milkshake tapi waiter tu cakap, hari ni tak de milkshake pulak... nasib baik tak kempunan tau my hero tu..... takpe next time ok....

My rating? Air Californian Strawberry tu bisa-biasa je, tapi cukup la manis and masam dia, tak de la sampai rasa sakit tekak sebab manis sangat and etc.. Rating 6/10... air coke tu tak yah la suruh aku bagi komen atau rating ya hahaha....


Finally.... last but not least.... masa untuk makan dessert... kali ini kami pilih Caramelized Apple - Bread Butter Pudding. Apa rasa dia? Sekali lagi kami akan jawab, suka sesangat! Best... puding roti siap ada ice cream and jem strawberry... aku pernah baca review bloggers lain, ramai yang suka dessert nie, tak kurang juga yang komen rasahya terlebih cengkih, but for me, just nice... sedap... cukup rasa... ohsem.... lepas nie, tak nak share-share dah starter dengan dessert.... hohoho... nampak tak aku punya tamak haloba tu....  

Rating 9/10 lagi... 

Susasana di restoran ini juga agak selesa dan menenangkan. Hiasan dalaman berlatarbelakangkan sejarah tentang Chef Zubir dalam arena masakan ini. Menggunakan konsep fine dining, maka tempat ini agak selesa dan sesuai untuk candle light dinner, makan malam keluarga dan rakan perniagaan. Simple but nice.

Harga makanan di sini... standard lah... kami makan berdua pun around RM150 juga lah... sekali sekala apa salahnya especailly on our special day... plus aku rasa lagi berbaloi makan di sini sambil support orang kita sendiri....



Begitulah cerita tentang our 3 rd year annivessary celebrtion... simple kan... makan-makan, rileks-rileks je... To my encik hero hati... tenkiu belanja saya... lain kali belanja lagi hehehe... i am happy with you... to haters... (eh ada jugak ucapan untuk haters ekkk)... Sila tengok post nie dan sila berfikir menggunakan otak yang Allah dah berikan pada anda, sebelum sibuk nak buat crita dan tambah cerita sana sini sdangkan awak tak tahu apa-apa pun, kenal kami pun tidak... okey.... nak stalk pun stalk lah tapi guna akal, kesian la letak otak kat lutut, tu bukan tempat dia tau.... okey... peace!

Apapun, kami pasti akan repeat lagi ke sini.. banyak lagi menu nak kena try tu ahahaha.... k kawan-kawan smua.... jom support Chef Malaysia..... 

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...