Monday, 29 October 2012

Our Weekend Getaway (PART 2) - MELAKA (Pantai Klebang, Jonker Street and Malacca River)

Bertemu kita semula dalam lembaran episod kedua percutian kami yang serba ringkas pada hujung minggu yang lalu. Episod kali ini akan menceritakan tentang perjalanan kami ke Melaka pula. haaa sebelum nie kan kami bercadang mahu ke Melaka but akhirnya perancangan ditukar ke Port Dickson. So on last Saturday, we decided to go to Malacca. 

Kami bertolak petang itu sekitar jam 3 petang. My dear plan nak lalu jalan lama selepas keluar dari Tol Pedas-Linggi. Biasalah orang lelaki nie, memang suka memandu ikut jalan lama kan? Lebih mencabar katanya... Yea lah, jalan bengkang-bengkok, al-kununlah layan lap katanya... Hurmm..

Perjalanan diteruskan dan kami tiba di bandar melaka kira-kira jam 5.30 petang. Jalan agak sesak juga, biasalah Melaka... As we all know, Melaka memang sesak mengalahkan KL bila musim cuti dan musim perayaan. Itu semua orang tahu.

Pada asalnya kami tidak bercadang untuk ke Pantai Kelebang. namun melihatkan suasana di sana yang agak meriah dengan orang, maka kami pun singgah sebentar untuk emlihat apa yang ada di sana... So these are what we found at Pantai Kelebang. Menarik kan? Biarkan foto-foto disini menceritakan kemeriahannya.



Wah.. ada layang-layang besar nampaknya.. Dan disini juga telah dijadikan tempat bermain layang-layang. Pelbagai jenis dan saiz layang-layang ada disini. Harga bermula dari RM5, tali diberi percuma. Interesting right? Pas ni boleh datang sini lagi and bring the kids here. bagi mereka main puas-puas. malah kat sini dah macam di Port Dickson. Ada horse riding for children!




Macam biasa ahh.. edisi bergambar sambil melompat mesti adaaaaa....


Nie aksi si manja ku dengan layang-layang besar... Nak posing jugak katanya hehe...

Okey cukup setakat itu tentang kisah di Pantai Kelebang. Insyaallah nanti akan update lagi if perancangan nak bawak the kids menjadi.. Kami bertolak ke Bandar Melaka pada jam 6.30 petang. And... macam biasa, jalan jem teruk.. melekatttt....


Lihat lah sendiri keadaan melaka yang sungguh sesak ketika itu. Jonker Street tu dekat je, but terasa macam nak balik KL plak. Dekat 2 jam jugak kami terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Tapi tak pelah, janji leh pergi Jonker Street.


 Macam biasa, jom posing-posing di sekitar Jonker Street.









Frankly speaking, aku tak berapa suka and enjoy with Jonker Street. Dari 5 stars, I will only give 2.5 stars. Haha.. Haa tu lah, dulu beria sangat nak ke Jonker Street.. Yeah, ini penilaian aku setelah berada di sana. Tak best lah, macam pasar malam biasa je, plus stalls yang dijual semuanya menyajikan Chinese Foods je.. Memang lah ada few stalls yang jual air dan sebagainya. Tapi maybe sebab tekak aku nie memang dari azali lagi tak leh terima and bau masakan mereka, sorry to those who read this statements. Sorry and sorry again but I have to be honest with my ratings. Anyway its a nice place to shop. I even bought myself the car sun shades. 4 pieces for RM30 only.Sape mahu, boleh pergi beli di Jonker Street...

Last but not least, its time for dinner. Jom makan di tepi sungai pula atau lebih dikenali di sekitar kawasan Malacca River Bank.


Sambil makan, kita hirup udara segar di tepi sungai sambil melihat pelancong-pelancong menaiki bot. Plan asal kami pun mahu naik bot, but macam dah lambat pula. But its okay, there are still lots of time for us to explore all this. Insyaallah, some other time. 


Sebelum pulang, kita bergambar sekitar jambatan di sungai tersebut. Then siap-siap untuk pulang ke KL...

Bestnya edisi jalan-jalan ke Melaka kali ini. Sweet and simple. Seperti tema percintaan kami juga. Apa-apapun jutaan terima kasih buat si dia  (look below) nie yang dah bersusah payah drive and merealisasikan percutian simple kami kali ini.. Love U Sayang.. My HERO FOREVER... Haipp.. Jangan ada yang cuba-cuba nak try okeyyy..



Okey lah. Tu je nak story kali ini. Nantikan entri seterusnya yeah.. We are heading to Penang by this weekend. Bersama-sama the kids, and di sana kami akan bertemu dengan abang dan kakak kami. Hoyeyy!! Can't wait! 

#Peace Yaww!#



Our Weekend Getaway (PART 1) - Pantai Cahaya Negeri, Negeri Sembilan

Hai... Let me story about our weekend getaway at Port Dickson on last Friday... Baru hari ini aku dapat update the story, after a busy and tiring weekend for the pass 2 days. 

Pada hari Jumaat yang lalu, kami telah ke Pantai Cahaya Negeri yang terletak di Port Dickson. Sebenarnya perjalanan kali ini langsung tak dirancang, tup-tup I came with an idea untuk ergi berjalan-jalan bersama.. Dah lama tak pergi bercuti berdua.... Asalnya kami bercadang mahu ke Melaka, but entah kenapa, secara tiba-tiba kami menukar rancangan dan terus ke Port Dickson...

Kali ini kita ke Pantai Cahaya Negeri pula. Dah bosan kan asyik ke Teluk Kemang je memanjang.. Dan untuk pengetahuan semua, Pantai Cahaya Negeri ini juga merupakan lokasi penggambaran filem AKU TERIMA NIKAHNYA yang telah aku tonton sebelum nie. Nampaknya si dia menunaikan permintaanku untuk melawat sekitar pantai tersebut.. Al-kononlah nak jadi macam Adi Putra dan Nora Danish.. Haha..





Jom posing-posing dulu cam biasa.. Sambil tu korang tengok la yea keindahan pantai ini pula... Maybe boleh mengimbau kembali detik-detik romantis Adi Putra dan Nora Danish dalam filem AKU TERIMA NIKAHNYA..


 Di kawasan pantai ini juga terdapat kawasan paya bakau.


Aksi gediks nak lompat jugak... adeiii....I Believe I Can Fly..





Inilah secebis kisah kami ketika di Pantai Cahaya Negeri di Port Dickson. Yang penting, rasa aman dan happy bila dapat pergi bercuti bersama-sama. Ini jugalah cara untuk mengeratkan kasih sayang antara kami, dan satu cara meluangkan masa berdua tanpa gangguan sesiapa. Tak perlu bercuti hingga ke resort and etc. Kerana sebuah perjalanan yang ringkas juga mampu memberi seribu kenangan manis diantara kami berdua. Apa guna pergi holiday sana sini but in the end tak bahagia juga kan.. Amboii... bunyi cam menyindir je.. Hehe, just telling the truth and the reality in this world... Small things can lead a happier life... There are certain times when big things doesn't give you happiness at all.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal.. Okey...

#To be Continued. Part 2 plak. Nak tahu destinasi kami yang kedua? Then keep reading yeah!#



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...